
Алкоголь на столі – як правильно пити
З'явився привід, настав довгоочікуваний прийом і, нарешті, ми п'ємо. Гілберт Кейт Честертон, автор «Оповідань отця Брауна», писав: «Не має значення, куди ллється вода, головне, щоб вона не потрапляла у вино». Ніколи не змішуйте їх разом!

Є ще ряд правил, яких варто дотримуватися, перебуваючи в гостях або на офіційному прийомі, щоб не впасти.
- Склянку слід тримати за ніжку великим і вказівним пальцями, не відриваючи ні мізинця, ні ліктя. Руку тримають на відстані від чаші, щоб не нагріти вміст і не завадити ароматичному букету.
- Ніколи не слід підносити склянку до рота, доки не проковтнути до кінця шматок їжі. Завжди витирайте губи до і після пиття, а жінкам слід стежити за тим, щоб не залишилося слідів помади.
- Не пийте залпом. Вживайте напій спокійно, майже випадково нюхаючи вміст. Ніяких явних рухів тіла: не збовтуйте вино в келиху, це не потрібно.
- Саме склянка повинна досягати рота, а не навпаки: не варто закидати голову, щоб злити останню краплю. Уникайте неприємних звуків, таких як шипіння, полоскання і клацання язика.
Ще кілька порад
Тост доречний лише на офіційних банкетах, весіллях, хрестинах. І зазвичай, чим він коротший, тим більше цінується. У цьому разі зазвичай встають, але ритуалом завжди керує господар. Якщо цього дійсно не можна уникнути, беруть участь усі, навіть непитущі, хоча б тільки змочуючи губи. «Bibat aut abeat» - пий або йди, говорили римляни.
Посуд прибирають перед подачею десерту і подають до столу нові келихи: і сніданок, і обід повинні закінчуватися солодким лікерним вином (портвейн, марсала, вин-санто тощо), яке має подаватися в спеціальних склянках. Але в деяких випадках можна віддати перевагу солодким і ароматним бульбашкам у чаші келиха, тобто подати солодке ігристе вино.
Кава та лікери зазвичай подають не за столом, а у вітальні. Для джентльменів підійдуть бренді, коньяк і ром у пузатих склянках, віскі – у високих, біттери, грап та діжестиви – у маленьких. Жінки зазвичай віддають перевагу солодким лікерам, таким як лимончелло або нічно, а також десертним винам. Все це можна супроводжувати шоколадними цукерками чи мармеладом. Запропонуйте на біс каву або лікер, якщо хочете, тому що ваші гості навряд чи наважуватимуться попросити про це.

Вино та спиртні напої — серйозні речі, і до них потрібно ставитись з належною повагою. Не варто бентежити гостей високою вартістю алкоголю, навіть якщо ви суперексперт або мільйонер з погребом мрії. Правильна комбінація і приємна послідовність важливіша за ціну пляшок.
Якщо ж ви не володієте власним бутиком спиртних напоїв, замовити їх з доставкою додому можна в онлайн-магазині Vintage, а заразом отримати консультацію щодо правильного вибору та поєднання напоїв для вашого столу. Додатковий бонус – накопичувальні та акційні знижки, що дозволяють заощадити до 20% від покупки.