У Кривому Розі зростає захворюваність на кишкові інфекції: лікарка розповіла, як уберегтись

У Кривому Розі стрімко зростає кількість випадків гострих кишкових інфекцій — лише за останній тиждень зареєстровано 40 хворих, з них понад половина — діти. Фахівці пов’язують сплеск захворюваності з порушеннями правил гігієни та вживанням неякісних продуктів. Медики закликають містян бути особливо обережними в літню спеку.

У літній період частішають випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. У  Кривому Розі спостерігається подальше зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. Про це 0564.ua повідомила лікарка-епідеміологиня відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ Ніна Миронова.

За 26-й тиждень року - з 26.06.25р. по 03.07.25р. зареєстровано 40 випадків, що на 9 випадків більше, ніж за минулий тиждень. Питома вага дитячої захворюваності за останній тиждень склала 52,5%.

Серед факторів передачі вагому роль склали молочні продукти - 27,5%, м’ясні вироби та овочі - по 22,5%, яйця - по 17,5%.

Взагалі за І півріччя 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 17,4%. Основними причинами зростання є недотримання правил особистої гігієни та безпеки харчових продуктів.

"Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей" - зазначила Ніна Миронова.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури, пронос.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій потрібно:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо,пти цю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • термічно обробляти продукти з м’яса та риби;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати дляприготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купатися у місцях несанкціонованих пляжів В м. Кривому Розі немає офіційно дозволених місць для купання.

"Тільки дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями", - нагадала пані лікарка.

Стежте за новинами в Telegram

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook

Читайте нас на Google News