Українці все частіше вирішують зустрічати новий рік в Карпатах: гостинні господарі приймають у власних домівках і сучасних готелях. Розвинена інфраструктура і етнічний колорит гармонійно поєднуються з казковою природою Карпат.

Огляд кращих гірськолижних курортів Карпат

Чудові гірські пейзажі, веселі вечірки, чисте повітря, сотні кілометрів лижних трас різних рівнів складності на короткі та довгі дистанції, безліч розваг – і все це на рівні кращих зарубіжних гірськолижних комплексів. Для гостей працюють SPA-комплекси і фітнес-центри, нічні клуби і ресторани, бані і корчми на сучасний лад: передбачено все для комфортної і цікавої вечірки на Новий рік в Карпатах.

Неможливо не захопитися сніжними розвагами: снігоходи та тури на гелікоптерах, льодовий каток, сноупарки, хокей і захоплюючі слалом-атракціони. Дітлахи приходять в захват, займаючись сноу-тюбінгом, катаючись на дитячих лижних гірках та проводячи час на гральних майданчиках.

Мальовниим спокоєм дихає природа і інфраструктура комплексу «Озеро Vita»: риболовля, прогулянки на снігоході, квадроциклі, катання на ковзанах. Запеклим прихильникам гірських трас можна перевірити свої сили в найпопулярнішому Буковелі з 60 трасами і сучасними підйомниками, який має систему штучного засніження. До уваги поціновувачів активного відпочинку Славське, розташоване на горі Тростян, де проходять різноманітні змагання і високогірний курорт Драгобрат, куди добираються на позашляховиках (чудове місце для фрирайду і сноуборду).

Еко-курорт «Ізкі», місце для сімейного відпочинку «Красія», Пилипець, Плай, Яблуниця – відомі гірськолижні курорти з мальовничими краєвидами і середньої висоти горами. Кожен з них має свою індивідуальність – в одному є різкі перепади і швидкісні спуски, в другому – довгі пологі траси.

Смачна їжа, вертепи, колядки і ворожіння

На Різдво на Закарпатті зазвичай готують 12 страв. До них входять солодкі або картопляні бобальки, кутя з медом, пляцки, риба, гриби, квасоля, духмяний узвар і обов’язково святковий борщ. Коли на небі спалахує перша зірка, вся сім’я сідає за стіл. Тому можна зустріти Новий рік не лише в готелі, а й у звичайній садибі у гостинних закарпатців.

На другий день після Нового року подають страви, що мають приносити, за повір’ями, щастя: коргельлевш із домашньої ковбаси, квашеної капусти і м’яса, змішаних зі збитою сметаною і приправлених червоним перцем, домашню гурку і ковбаси, овочевий салат чоломад, який готують тільки на Новий рік.

Кожна з національних меншин внесла свою частку до традиційної закарпатської кухні, тож є нагода скуштувати бограч і перкельт, крумплі, печене лоці, кнедлики і гуляш, смажені телячі рубці, фаршировану рибу, тушковане вим’я. Закарпатці готують їжу з паприкою і чорним перцем, чебрецем і селерою, кропом і петрушкою, часником. До переліку старовинних страв входять підбивані пасулі, дзьобачки, лопатки.

Закарпатські мольфари-віщуни можуть напророчити долю, адже саме на Новий рік краще всього ворожити і загадувати майбутнє. Багато видів домашнього ворожіння, можна приймати і жартома, і всерйоз.

На Різдво тут ходять с вертепом, в якому розігрують сцену народження Сина Божого і його чудесне спасіння від клятого Ірода. Колядки, пісні, жарти, етнічні гуляння і видовища, екскурсії до печер та мінеральних джерел і багато цікавинок чекає на гостей Карпат на http://ozerovita.com/uk.